De Futuresmarkt is een financiële marktplaats waar deelnemers futurescontracten verhandelen, waarbij ze overeenkomen om een bepaald activum te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst.
Futuresmarkten stellen marktdeelnemers in staat om futurescontracten te kopen en verkopen via een futuresbeurs zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME) of New York Mercantile Exchange (NYMEX).
Handelaren en beleggers investeren in de Futuresmarkt door onderzoek te doen, een makelaar te kiezen, een rekening te openen en transacties uit te voeren met goed risicobeheer.
De voordelen van futuresmarkten zijn onder andere het bevorderen van price discovery, het verbeteren van hedging en risicobeheer, het vergroten van de koopkracht door hefboomwerking en het bieden van meer mogelijkheden voor diversificatie.
De nadelen van futuresmarkten zijn onder andere een hoog hefboomrisico, complexiteit voor beginners, hoge volatiliteit, hoge margevereisten en beperkte contractgroottes.
Inhoudsopgave
Wat is de Futuresmarkt?
De Futuresmarkt is een gestandaardiseerde, op de beurs verhandelde markt waar deelnemers bindende contracten afsluiten om een onderliggend activum te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst. Futures-contracten verplichten kopers om een activum, zoals grondstoffen, valuta, cryptocurrencies of andere effecten, te kopen tegen de overeengekomen prijs en datum, terwijl ze de verkoper verplichten om het activum op dat moment te leveren.
Omdat futuresmarkten gestandaardiseerd zijn, hebben de verhandelde contracten uniforme specificaties. De vervaldatum van een futurescontract is de laatste dag waarop het verhandeld kan worden, waarna het contract wordt afgewikkeld door de fysieke levering van het onderliggende activum of in contanten, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst.
De Futuresmarkt is gecentraliseerd, wat betekent dat alle transacties via beurzen lopen, zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de New York Mercantile Exchange (NYMEX).
De Futuresmarkt is een van de populaire “FX sleutelwoorden” die door beleggers worden gebruikt om zich in te dekken tegen prijsrisico’s en voor speculatie om te profiteren van prijsbewegingen.
De Futuresmarkt vindt zijn oorsprong in de rijstvelden van Japan. Boeren en handelaars hadden een manier nodig om zich in te dekken tegen prijsschommelingen. Boeren maakten bindende afspraken met rijstkopers om hen op een toekomstige datum rijst te verkopen tegen een afgesproken prijs. Deze overeenkomsten leidden in 1710 tot de oprichting van de Dojima rijstbeurs, waar futures contracten voor rijst werden verhandeld.
Wat is het belang van de Futuresmarkt?
Het belang van de Futuresmarkt ligt in zijn vermogen om risicobeheer te vergemakkelijken, prijsstabiliteit en marktefficiëntie te verbeteren en betrouwbare platforms te bieden voor speculatie en arbitrage. Futuresmarkten zijn van vitaal belang voor producenten en consumenten, omdat ze hen in staat stellen de prijzen van hun goederen of inputs vast te leggen en hen beschermen tegen ongunstige prijsbewegingen.
De Futuresmarkt vergemakkelijkt risicobeheer door bedrijven en beleggers in staat te stellen hun posities af te dekken tegen prijsschommelingen door middel van hedging. Een boer die zich bijvoorbeeld zorgen maakt over dalende oogstprijzen kan futurescontracten verkopen om een vaste prijs voor zijn oogst in de toekomst vast te zetten en zich zo te beschermen tegen marktdalingen.
De Futuresmarkt verbetert de prijsstabiliteit en efficiëntie door wilde prijsschommelingen in volatiele markten te beperken. De continue handel in futurescontracten helpt de dynamiek van vraag en aanbod en het marktsentiment over de toekomstige prijzen van financiële activa en effecten weer te geven, wat leidt tot nauwkeurige en tijdige prijsinformatie.
Futuresmarkten bieden een betrouwbaar platform voor speculatie en arbitragemogelijkheden, waardoor beleggers hun portefeuilles kunnen diversifiëren en kunnen profiteren van toekomstige prijsbewegingen. De efficiënte en gestandaardiseerde aard van futuresmarkten trekt nieuwe bereidwillige marktdeelnemers aan, waardoor een grote groep kopers en verkopers ontstaat en de liquiditeit toeneemt.
Hoge liquiditeit in de futuresmarkten leidt volgens Charles J. Cuny (1993) in zijn paper getiteld ‘The Role of Liquidity in Futuresmarkt Innovations’ tot krappere spreads tussen bied- en laatprijs, wat goed is voor arbitragehandelaren of high-frequency traders die profiteren van discrepanties in verschillende markten.
Hoe werkt de Futuresmarkt?
De Futuresmarkt stelt bereidwillige marktdeelnemers in staat om gestandaardiseerde futurescontracten te kopen of te verkopen, waardoor ze gebonden zijn aan de handel in specifieke hoeveelheden van een grondstof of financieel instrument tegen een bepaalde prijs op een datum in de toekomst. Het uitvoeren van transacties op de Futuresmarkt omvat het definiëren van de voorwaarden van de futurescontracten, de handel erin op een futuresbeurs en de afwikkeling en levering wanneer het contract afloopt.
De futuresbeurs standaardiseert de specificatie van het futurescontract om liquiditeit, transparantie en handelsgemak te garanderen. De beurs bepaalt de omvang, kwaliteit, leveringsdatum, leveringslocatie, prijsnotering en afwikkelingsmethode (contante of fysieke levering) van het futurescontract.
De handel op de Futuresmarkt gebeurt elektronisch via gecentraliseerde marktplaatsen die worden aangeboden door futuresbeurzen zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME), Intercontinental Exchange (ICE) en Eurex.
Marktdeelnemers zoals hedgers openen posities op het gestandaardiseerde futurescontract om risico’s te beheren door prijzen voor grondstoffen en effecten vast te zetten. Speculanten en arbitrageanten openen posities op futurescontracten om te profiteren van prijsbewegingen of discrepanties in verschillende markten (arbitrage).
Futuresbeurzen werken samen met clearinginstituten om koop- en verkooporders op basis van prijs en hoeveelheid op elkaar af te stemmen, zodat alle handel wordt afgewikkeld door als tegenpartij op te treden. Kopers en verkopers moeten een marge storten, een percentage van de totale waarde van het futures contract. De gestorte marge garandeert dat beide partijen hun verplichtingen te goeder trouw zullen nakomen.
Futures posities worden aan het einde van de handelsdag ‘marked to market‘, wat betekent dat de waarde van het contract wordt aangepast aan de huidige marktprijs en dat winsten of verliezen worden gecrediteerd of gedebiteerd naar de rekeningen van de handelaren.
Futurescontracten die aflopen worden afgewikkeld door fysieke levering (een gebruikelijke praktijk bij grondstoffen futures) of contante afwikkeling op basis van het verschil tussen het contract en de marktprijs bij afloop.
Hoe werken futurescontracten in de Futuresmarkt?
Futurescontracten op de Futuresmarkt werken via gestandaardiseerde overeenkomsten tussen kopers en verkopers. Elk futurescontract specificeert de hoeveelheid en kwaliteit van het onderliggende activum en, indien van toepassing, de leveringsdatum en -locatie. Deelnemers aan de Futuresmarkt nemen een long positie in (kopen) of een short positie (verkopen). Een initiële marge, die fungeert als een uitvoeringsgarantie, is vereist om een futures-contract te sluiten.
Er zijn vijf hoofdtypen futures. Dit zijn grondstoffen futures, financiële futures, cryptocurrency futures, milieu futures en gespecialiseerde futures zoals weer- of vastgoed futures.
Grondstoffutures zijn gebaseerd op fysieke grondstoffen en worden voornamelijk gebruikt door producenten om zich in te dekken tegen toekomstige prijsschommelingen. Voorbeelden van grondstoffutures zijn landbouwfutures (zoals tarwe, maïs, sojabonen en vee), energiefutures (zoals ruwe olie, benzine en aardgas) en edelmetaalfutures (zoals goud, zilver en platina).
Financiële futures zijn gebaseerd op financiële instrumenten en worden vaak gebruikt door bedrijven en beleggers om het renterisico, het valutarisico en de blootstelling aan de aandelenmarkt te beperken. Voorbeelden van financiële termijncontracten zijn rentefutures (zoals schatkistpapier en schatkistpapier), valutafutures (zoals Euro FX futures, Britse pond futures en Japanse yen futures) en aandelenindexfutures (zoals S&P 500, Nasdaq-100 en FTSE 100).
Futures voor cryptocurrency zijn gebaseerd op digitale valuta en worden vaak gebruikt door speculanten om te profiteren van prijsschommelingen of om bestaande cryptoposities af te dekken. Voorbeelden van futurecontracten voor cryptocurrency zijn Bitcoin en Ethereum.
Milieufutures zijn gebaseerd op milieu- en koolstofkredieten en bedrijven gebruiken ze vooral om zich in te dekken tegen regelgevings- en nalevingskosten. Voorbeelden van milieufutures zijn futures op koolstofemissies en futures op hernieuwbare energiecertificaten (REC’s).
Futuresmarkten in Forex stellen handelaren in staat om valutafuturescontracten te kopen of verkopen op een vaste datum en tijd in de toekomst.
Futures zijn gestandaardiseerd, wat betekent dat de futurebeurs de contractdetails dicteert, zoals de hoeveelheid van het onderliggende activum (bijv. 100 vaten olie), de kwaliteitsspecificaties (bijv. lichte zoete ruwe olie), de leveringslocatie (bijv. Waco, Texas) en de vervaldatum (bijv. drie maanden).
Gespecialiseerde futures zijn gebaseerd op minder gebruikelijke activums en kunnen enigszins afwijken van de conventionele definitie van futures. Voorbeelden van gespecialiseerde futures zijn weerfutures en vastgoedfutures.
De futures-beurs sluit gewoonlijk het bestaande contract en opent tegelijkertijd een nieuw contract met een latere vervaldatum voor dezelfde onderliggende waarde wanneer het futures-contract bijna afloopt om de fysieke levering van de grondstof te vermijden.
Het doorrollen van een futurescontract zorgt ervoor dat beleggers die handelen op de futuresmarkt hun posities zonder onderbreking uitbreiden als ze denken dat de prijstrend zal aanhouden.
Wat is Futuresmarkt in Forex?
De Forex futuresmarkt is een veilingmarkt waarop marktdeelnemers gestandaardiseerde futurescontracten kunnen verhandelen met valutaparen als onderliggende waarde. Futures-contracten voor Forex verplichten kopers en verkopers valuta’s te ruilen tegen een specifieke koers op een specifieke datum in de toekomst. Handelaren, investeerders en bedrijven gebruiken Forex futures voor hedging en speculatie.
Forex futures worden verhandeld op elektronische platforms van FX-makelaars via gecentraliseerde futuresbeurzen zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME) en Intercontinental Exchange (ICE).
De meeste Forex futures worden in contanten afgewikkeld in plaats van in fysieke levering van valuta en hun vervaldata worden vaak elk kwartaal vastgesteld, d.w.z. in maart, juni, september en december. De meest verhandelde Forex futures hebben betrekking op de belangrijkste valutaparen, zoals EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, AUD/JPY, USD/CHF en USD/CAD.
Handelaren en beleggers die Forex futures verhandelen, gebruiken hefboomwerking om grote posities met kleiner kapitaal te controleren, waardoor ze hun winsten kunnen vergroten. De margevereisten voor de handel in Forex futures zijn meestal lager dan de vereisten voor de aandelenmarkt.
Hoe kan de Futuresmarkt de Forexmarkt beïnvloeden?
De Futuresmarkt kan de Forexmarkt aanzienlijk beïnvloeden via hedging, price discovery en een liquiditeitsinjectie door meer speculatie en arbitragemogelijkheden. Futuresmarkten beïnvloeden ook de transparantie van Forexmarkten, wat goed is voor de regulering en van invloed is op het marktsentiment en de rentevoetverwachtingen.
Futuresmarkten worden vooral gebruikt door bedrijven en grote beleggers om posities af te dekken. Toenemende hedgingactiviteiten op de Forexmarkten beïnvloeden de vraag- en aanboddynamiek voor zowel de spot- als de Futuresmarkt en beïnvloeden de valutawaarden.
Forex futuresmarkten weerspiegelen de marktverwachtingen met betrekking tot toekomstige valutawaarden. Veel handelaren kijken naar de Forex futuresprijzen om de valutarichting op de spotmarkt te peilen, wat leidt tot positieaanpassingen omdat deelnemers hun spotposities afstemmen op de verwachte toekomstige bewegingen. Het afstemmen van spotposities op verwachte bewegingen leidt tot price discovery en een betere marktefficiëntie, zoals Margaret Bray (1979) opmerkte in haar paper getiteld ‘Futures Trading, Rational Expectations, and the Efficient Markets Hypothesis’.
Forex futuresmarkten vergroten het aantal kopers en verkopers op de markt omdat meer deelnemers willen profiteren van veranderingen in valutakoersen. Forex futures trekken arbitragehandelaren aan die prijsverschillen tussen spot Forex-prijzen en futures-prijzen uitbuiten om winst te maken. Het grote aantal kopers en verkopers in de markt verhoogt de marktliquiditeit en vermindert de volatiliteit, wat bijdraagt aan een efficiënte markt.
De gereguleerde aard van de Forex futuresmarkten helpt de transparantie van en het toezicht op de spot Forexmarkt te vergroten door het gemakkelijker te maken om manipulaties te identificeren.
Volgens een onderzoek van Marco Haase et al. (2016) getiteld “The Impact of Speculation on Commodity Futures: A Review of the Findings of 100 Empirical Studies” beïnvloedt buitensporige speculatie de grondstofprijzen door ze op te drijven en de volatiliteit te verhogen. Het onderzoek suggereert dat het monitoren van speculatieniveaus marktregulatoren helpt bij het ontwerpen van betere reguleringen om prijsmanipulatie op te sporen en de marktstabiliteit te waarborgen voor alle spelers in de sector, van handelaren tot banken en Forex-handelaren.
Wat zijn de beste makelaars in Futureshandel op de Futuresmarkt?
De beste makelaars voor futures handel in de futures markten staan hieronder.
- NinjaTrader: Het beste voor geavanceerde grafieken en handelstools. NinjaTrader is ideaal voor actieve handelaren die geautomatiseerde algoritmische handelsstrategieën gebruiken.
- Interactive Brokers: De beste voor voordelige handel, een breed scala aan markten en geavanceerde handelsplatformen. Interactive Brokers is ideaal voor professionele en actieve handelaren.
- TradeStation: Het beste voor aanpasbare strategieën, uitgebreide grafiektools en concurrerende prijzen. TradeStation is ideaal voor actieve handelaren en handelaren die vertrouwen op technische analyse.
- E*TRADE: Beste voor intuïtief platform, concurrerende tarieven en sterke klantenservice. De makelaar in futures van E*TRADE is ideaal voor beginners en handelaars met een gemiddeld niveau.
- TD Ameritrade: Het beste voor geavanceerde handelstools, uitgebreide onderwijsmiddelen en robuuste platforms. TD Ameritrade is ideaal voor zowel beginners als gevorderde handelaren.
- Charles Schwab: Het beste voor het gebruiksvriendelijke platform, sterke klantenondersteuning en uitgebreide educatieve bronnen. Charles Schwab is ideaal voor beginners en ervaren handelaren.
Hoe investeren in Futuresmarkt?
Om te beleggen in de Futuresmarkt moeten handelaren en beleggers een handelsrekening openen bij een makelaar in futures, een strategie voor de handel in futures ontwikkelen, een futurescontract tegen de marktprijs kopen of verkopen en strategieën voor risicobeheer implementeren.
Ten eerste, leer over futures contracten, hoe ze werken, factoren die hun prijzen beïnvloeden en fundamentele kennis over hun onderliggende activums. Ten tweede onderzoekt en vergelijkt u makelaars, rekening houdend met commissiestructuren, platformkenmerken en margeminima.
Ten derde, open een futures handelsrekening en financier deze om aan de margevereisten te voldoen. Bepaal de beleggingsdoelen, risicotolerantie en tijdshorizon voor de handel in futures en stel vervolgens een handelsstrategie op. Stel duidelijke instap- en uitstapregels op voor futures en begin met de handel. Monitor de marktomstandigheden en wees klaar om posities aan te passen in geval van belangrijke ontwikkelingen, zoals economisch nieuws. Beheer de handelsrisico’s door gebruik te maken van stop loss orders, de grootte van posities en het vermijden van overleveraging.
Het volgen van het handelsplan en de handelsstrategie is de enige manier om de risico’s van beleggen in de futuresmarkt te beperken.
Is de Futuresmarkt goed om in te beleggen?
Ja, de Futuresmarkt is goed om in te beleggen voor handelaren die begrijpen hoe het werkt, wat de risico’s zijn en hoe ze hefbomen kunnen gebruiken om hun winsten te vergroten. Futuresmarkten zijn meestal zeer liquide en bieden meerdere speculatie- en arbitragemogelijkheden, waardoor beleggers winst kunnen maken als hun voorspellingen nauwkeurig zijn.
Futuresmarkten maken hefboomwerking mogelijk, waardoor handelaren grotere contractgroottes kunnen beheersen met kleinere hoeveelheden kapitaal. Wanneer hefboom volgens het handelsplan wordt uitgevoerd, maximaliseert het de beleggingsopbrengsten.
Futuresmarkten geven beleggers toegang tot een breed scala aan activums, waaronder indices, grondstoffen en valuta’s, wat meer mogelijkheden biedt voor diversificatie.
Futuresmarkten stellen handelaren in staat om hun posities af te dekken tegen mogelijke verliezen en zijn bijna 24 uur per dag actief, waardoor ze de flexibiliteit hebben om te handelen wanneer ze maar willen.
Futuresmarkten kunnen een slechte investering zijn vanwege het risico op overmatige hefboomwerking, wat leidt tot aanzienlijke financiële verliezen. Andere factoren waardoor nieuwe en onervaren beleggers geld verliezen bij het beleggen in futures, zijn de hoge prijsvolatiliteit en de complexe strategieën die nodig zijn bij het ontwikkelen van handelsstrategieën.
Wat zijn voorbeelden van Futuresmarkten?
Hieronder staan voorbeelden van futuresmarkten.
- Futures op zachte grondstoffen: Verwijst naar futures die hun waarde ontlenen aan landbouwproducten zoals koffie, cacao, suiker, katoen en vee. Futures op zachte grondstoffen worden verhandeld op beurzen zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME) of de Intercontinental Exchange (ICE). Koffieproducenten leggen een prijs vast voor hun toekomstige koffieoogst door koffiefutures te verkopen, zodat ze een stabiele prijs krijgen ondanks marktschommelingen.
- Futures op harde grondstoffen: Verwijst naar futures die hun waarde ontlenen aan natuurlijke grondstoffen die uit de grond worden gewonnen, zoals goud, koper, ruwe olie, aardgas en ijzererts. Futures op harde grondstoffen worden verhandeld op beurzen zoals COMEX of de London Metal Exchange (LME). Beleggers kopen futures op goud om te speculeren op stijgende goudprijzen. De belegger verkoopt het futurescontract met winst vóór de vervaldatum als de goudprijs stijgt.
- Index futures: Verwijst naar futures die hun waarde ontlenen aan financiële indexen zoals de S&P 500, Nasdaq of Dow Jones. Futures op indexen worden verhandeld op beurzen zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME). Beleggingsmanagers kopen S&P 500 futures om zich in te dekken tegen mogelijke dalingen in hun aandelenportefeuille. Winsten uit futures compenseren portefeuilleverliezen als de markt daalt.
- Valutafutures: Verwijst naar futures die hun waarde ontlenen aan de onderliggende wisselkoers, zoals EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY en USD/CHF. Valutafutures worden verhandeld op gecentraliseerde beurzen zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME). Bedrijven die verwachten in euro’s betaald te worden, kopen EUR/USD futures om de huidige wisselkoers vast te zetten en zich zo te beschermen tegen een mogelijke waardevermindering van de euro.
- Rentefutures: Verwijst naar futurescontracten die hun waarde ontlenen aan het onderliggende rentedragende effect, zoals staatsobligaties, schatkistpapier en schatkistpapier. Futures op rentevoeten worden verhandeld op beurzen zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME). Financiële instellingen kopen futures op schatkistpapier om zich in te dekken tegen stijgende rentevoeten, die een negatieve invloed zouden hebben op de waarde van hun obligatiebezit.
- Futures op cryptocurrencies: Verwijst naar futures die hun waarde ontlenen aan de onderliggende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. Cryptocurrency futures worden verhandeld op beurzen zoals Binance, Coinbase en Kraken. Beleggers kopen Bitcoin futures om te speculeren op de toekomstige prijsstijging van Bitcoin.
Wat zijn de voordelen van de Futuresmarkt?
De voordelen van de Futuresmarkt worden hieronder opgesomd.
- Price discovery: Futuresmarkten vergemakkelijken het proces van price discovery door marktdeelnemers in staat te stellen hun mening te geven over toekomstige prijzen.
- Risicobeheer: Futures maken hedging tegen prijsvolatiliteit in verschillende activaklassen mogelijk, waardoor het totale portefeuillerisico afneemt.
- Hoge liquiditeit: Futuresmarkten hebben een hoge liquiditeit die zorgt voor strakke spreads tussen bied- en laatprijs en lagere transactiekosten voor handelaren.
- Verhoogde koopkracht: Hefboom versterkt het potentiële rendement doordat handelaren een grotere positie kunnen controleren met een kleinere investering.
- Diversificatie: Futures zijn beschikbaar op verschillende activums, waaronder grondstoffen, indices en valuta, wat meer diversificatiemogelijkheden biedt.
Wat zijn de nadelen van de Futuresmarkt?
De nadelen van de Futuresmarkt worden hieronder opgesomd.
- Risico van hoge hefboom: Hefboom versterkt zowel winsten als verliezen, wat leidt tot aanzienlijke financiële verliezen voor onervaren handelaren.
- Complexiteit voor beginners: Handelen in futures gaat gepaard met complexe strategieën en vereist een grondige kennis van de markten en handelstechnieken.
- Beperkt tot specifieke contractgroottes: Handelaren kunnen contractgroottes en andere specificaties niet aanpassen, wat een nadeel is in bepaalde marktsituaties.
- Vereisten marge: Handelaren moeten een bepaald bedrag aan kapitaal op de handelsrekening aanhouden om potentiële verliezen te dekken. Als het saldo van de rekening onder de vereiste marge valt, moeten ze de positie met verlies sluiten of meer geld storten.
- Hoge volatiliteit: Futuresmarkten zijn zeer volatiel, waardoor het moeilijk is om prijsbewegingen te voorspellen.
Wat zijn de risico’s in de Futuresmarkt?
De risico’s op de Futuresmarkt worden hieronder opgesomd.
- Overnight risico: Futuresmarkten zijn bijna 24 uur per dag open, maar de prijzen wijken sterk af tijdens het sluiten van de markt, wat tot verliezen kan leiden.
- Wederpartijrisico: Handelaren riskeren verliezen als de clearinginstelling haar verplichtingen niet nakomt.
- Liquiditeitsrisico: Futures contracten met een lage liquiditeit maken het moeilijk om in of uit posities te stappen op de gewenste prijsniveaus, wat resulteert in slippage.
- Marktrisico: Handelaren riskeren aanzienlijke financiële verliezen als gevolg van ongunstige prijsschommelingen in futures.
- Regelgevingsrisico: Veranderingen in het regelgevende beleid, margevereisten of handelsregels verhogen de handelskosten en beperken de handelsactiviteiten.
Wat is het verschil tussen de Futuresmarkt en de Spotmarkt?
Het verschil tussen de futuresmarkt en de spotmarkt ligt in de timing van de levering en afwikkeling van het onderliggende activum. Futuresmarkten omvatten het kopen en verkopen van activums tegen een bepaalde prijs op een vooraf bepaalde datum in de toekomst. Spotmarkten omvatten de onmiddellijke uitwisseling van activums voor contanten ‘on the spot’ of binnen een korte periode, meestal binnen twee werkdagen.
Spotmarkten en futuresmarkten bieden beide meerdere handelsmogelijkheden voor speculatie en arbitrage. De meeste beleggers gebruiken echter de “future vs. spotmarkt” om zich in te dekken tegen wilde prijsschommelingen in andere activums.
Futuresmarkten bieden ook opties met een hogere hefboom om de handelswinsten te maximaliseren dan spotmarkten.